PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL POS MEDIU

POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operaţionale din punctul de vedere al alocării de resurse financiare şi reprezintă cea mai importantă sursă de finanţare pentru sectorul de mediu. Programul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC) – cu o valoare de aproximativ 4,5 mld. euro, la care se adaugă cofinanţarea naţională de aproximativ 1,1 mld. euro.

Obiectivul global al POS Mediu îl reprezintă îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale populaţiei şi a standardelor de mediu şi, în acelaşi timp, contribuie substanţial la îndeplinirea angajamentelor de aderare a României la UE cu privire la protecţia mediului.

Totodată, programul vizează reducerea decalajului existent între Uniunea Europeană şi România în ceea ce priveşte infrastructura de mediu, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Aceasta reducere ar trebui să se concretizeze în servicii publice eficiente, care să respecte principiul dezvoltării durabile şi principiul “poluatorul plăteşte”.

Întregul program acoperă perioada 2007-2013, dar obiectivele sale urmăresc nevoile de dezvoltare ale României după anul 2013, prin punerea bazelor dezvoltării economice durabile. POS va contribui la îndeplinirea obligaţiilor pe care România le are în sectorul de mediu, oferind oportunităţi de investiţii în toate regiunile ţării.

Prima axă prioritară POS Mediu – Axa 1 (Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată) vizează unul dintre sectoarele în care necesităţile investiţionale sunt foarte ridicate, având în vedere accesul redus al comunităţilor din România la infrastructura de apă şi apă uzată, calitatea necorespunzătoare a apei potabile şi lipsa, în anumite zone, a facilităţilor de canalizare şi epurare a apelor uzate.

Acest sector va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate POS Mediu (60%). Investiţiile au în vedere extinderea/modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea/modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare, în condiţiile unor tarife acceptabile pentru populaţie. Pentru acest sector vor fi finanţate proiecte mari de infrastructură, care acoperă mai multe localităţi la nivel regional / judeţean şi care vor aduce o contribuţie importantă la conformarea cu standardele europene de mediu şi vor avea un impact considerabil la dezvoltarea comunităţilor respective. Această abordare urmăreşte atât creşterea eficienţei costurilor de investiţii (prin realizarea de economii la scară), cât şi a costurilor de operare a obiectivelor de investiţii nou create. Beneficiarii proiectelor sunt Companiile Regionale de Apă. Proiectele vor fi selectate având ca bază obiectivele de realizare a angajamentelor de aderare pentru sectorul apă, conţinute în Planurile de Implementare şi luate în considerare la elaborarea Planurilor judeţene pentru apă/apă uzată (o listă indicativă a proiectelor este anexată la POS Mediu).

Această axă urmăreşte, totodată, îmbunătăţirea eficienţei serviciilor publice de apă.

Obiectivele acestei axe prioritare sunt:

  • asigurarea serviciilor de apă şi canalizare, la tarife accesibile;
  • asigurarea calităţii corespunzătoare a apei potabile în toate aglomerările umane;
  • îmbunătăţirea calităţii cursurilor de apă;
  • îmbunătăţirea gradului de gestionare a nămolurilor provenite de la staţiile de epurare a apelor uzate;
  • crearea de structuri inovatoare şi eficiente de management al apei.

Problemele legate de calitatea apelor de suprafaţă şi a celor subterane sunt generate în principal de apele uzate neepurate deversate în cursurile de apă, acestea însumând 79% din totalul apei uzate produse în România.

În vederea adoptării aquis-ului de mediu, România şi-a stabilit ca obiectiv colectarea, până în 2015, a 60% din apele uzate, ceea ce reprezintă o dublare a capacităţii disponibile la nivelul anului 2004. Alte angajamente privesc racordarea cetăţenilor la reţelele de apă şi canalizare până la 70% până în 2015. Luând în considerare nivelul actual de conectare al populaţiei, de numai 52%, nevoile de investiţii din acest domeniu sunt considerabile.

De asemenea, calitatea râurilor din România va fi în mod semnificativ îmbunătăţită prin realizarea de investiţii pentru reducerea surselor punctiforme de contaminare care cresc riscul de eutrofizare a receptorilor naturali şi riscul de îmbolnăvire al populaţiei.

În cadrul POS Mediu, S.C. COMPANIA DE APA ORADEA SA derulează proiectul ” Extinderea ratei de conectare la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Oradea şi comunele Nojorid, Oşorhei, Sântandrei, Sânmartin, Tinca, Ineu şi Copăcel.”, proiect ce reprezintă o continuare a etapelor de de investiţii derulate în vederea reabilitării şi modernizării infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bihor. La finalul acestui proiect se doreşte ca serviciile oferite de către operatorul regional să fie unele de înaltă calitate, respectând, de asemenea, cerinţele Directivei-cadru Europene a Apei şi a Directivei privind Mediul.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Obiectivul general al Proiectului este acela de a contribui la indeplinirea obiectivelor Axei Prioritare 1 din POS Mediu (2007 – 2013) prin derularea unor investitii specifice in domeniul apei potabile si apei uzate in Judetul Bihor.

Ca urmare a implementarii Proiectului, se urmaresc urmatoarele obiective specifice:

Z

PENTRU APA

  • Asigurarea conformarii totale cu cerintele Directivei 98/83/EC privind calitatea apei destinate consumului uman in aria de proiect;
  • Imbunatatirea accesului la servicii de alimentare cu apa de calitate in conformitate cu Directiva de Apa 98/83/CEE in aria de proiect, de la 84% in 2009 la 99.6 % in 2014;
  • Asigurarea furnizarii apei potabile la o presiune adecvata si fara intreruperi;
  • Asigurarea accesului la servicii de alimentare cu apa de calitate pe baza principiului maximizarii eficientei costurilor, calitatii in operare si afordabilitatii populatiei;
  • Reducerea pierderilor de apa din aria de proiect prin reabilitarea retelelor de distributie, de la 40% in anul 2009 la 30% in anul 2014.
Z

PENTRU APA UZATA

  • Asigurarea conformarii cu Directiva 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate orasanesti in aria de proiect;
  • Cresterea gradului de acoperire cu servicii de colectare a apelor uzate de la 83% in anul 2009 la 98.9% in anul 2014 la nivelul ariei de proiect;
  • Cresterea gradului de acoperire cu servicii de epurare a apelor uzate in conformitate cu Directiva privind Apele Uzate Urbane 91/271/CEE de la 80% in anul 2009 la 98.9% in anul 2014 la nivelul ariei de proiect;
  • Reducerea infiltratiilor in aria de proiect de la 37% la 31% prin reabilitarea retelelor de canalizare;
  • Imbunatatirea performantelor statiilor de epurare Beius si Tinca prin construirea a doua noi statii de epurare in conformitate cu Directiva privind Apele Uzate Urbane 91/271/CEE;
  • Imbunatatirea sigurantei operarii statiei de epurare Oradea prin controlul descarcarii apei pluviale in perioadele ploiase, protejand astfel facilitatile de tratare si cursul de apa receptor.

Unitatea pentru Implementarea Proiectului (UIP)
‚,Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor’’

Adresă: Str. Duiliu Zamfirescu nr. 3, cod poștal 410202, Oradea, județul Bihor
Tel: 0259 434789
Fax: 0259 434789
E-mailpiu@apaoradea.ro

Persoane de contact:
Georgică IGNAT - Manager de Proiect
Renata TRIPA
Responsabil Publicitate și PR

OBIECTIVELE PROIECTULUI

 

mai multe

Titlul proiectului: EXTINDEREA RATEI DE CONECTARE LA SERVICIILE DE ALIMENTARE CU APĂ ŞI CANALIZARE ÎN MUNICIPIUL ORADEA ŞI COMUNELE NOJORID, OŞORHEI, SÂNTANDREI, SÂNMARTIN, TINCA, INEU ŞI COPĂCEL

Proiect co-finanțat din Fondul de Coeziune

Acest material nu prezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro